• Použitie: Sušené droždie dôkladne premiešame s múkou a spracujeme s ďalšími prísadami podľa receptu. Pred pečením necháme cesto nakysnúť (cca 30 – 60 minút). Obsah 10 g vystačí na cca 1 kg múky. Skladujte v suchu, nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Dávkovanie: 1-2 čajové lyžičky (cca 5 g) postačujú na 500 g múky. 10 g sušeného droždia zodpovedá 1 kocke čerstvého droždia (42 g).
  • Použitie: Sušené droždie dôkladne premiešame s múkou a spracujeme s ďalšími prísadami podľa receptu. Pred pečením necháme cesto nakysnúť (cca 30 – 60 minút). Obsah 10 g vystačí na cca 1 kg múky. Skladujte v suchu, nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Dávkovanie: 1-2 čajové lyžičky (cca 5 g) postačujú na 500 g múky. 10 g sušeného droždia zodpovedá 1 kocke čerstvého droždia (42 g).
  • Použitie: Návod na prípravu kváskového chleba (bez uchovávania kvásku): Na prípravu potrebujeme 200 g ražnej múky, 300 g pšeničnej hladkej múky, 15 g soli, 4 g rasce, 10 g cukru, 7 g sušeného droždia, 1 balenie sušeného kvásku a 400 ml vlažnej vody. Podľa ľubovôle môžeme pridať rôzne semienka (ľanové, sezamové). Všetko spolu zmiešame a starostlivo vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto, prikryté utierkou, necháme kysnúť na teplom miesto asi 1 hodinu. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime. Formu na pečenie vyložíme papierom a vložíme do nej vytvarované cesto. Povrch pozdĺžne narežeme nožom a podľa chuti posypeme semienkami alebo rascou. Necháme ešte 1 hodinu kysnúť a potom pečieme v predhriatej rúre. Prvých 10 minút pečieme pri teplote 250 °C, potom znížime teplotu na 190 °C a pečieme ďalších 30 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť. Návod na oživenie sušeného kvásku určeného na opakované používanie: V miske zmiešame 1 balenie sušeného ražného kvásku, 400 ml vlažnej vody a 200 g celozrnnej ražnej múky. Nádobu umiestnime na teplé miesto a prikryjeme potravinárskou fóliou. Na druhý deň pridáme 100 ml vlažnej vody a 30 g celozrnnej ražnej múky a zmes premiešame. Znova prikryjeme a odložíme na teplé miesto. Tretí deň zopakujeme postup ako v druhom dni. Kvások už začína rásť, je napenený a kašovitý. Na štvrtý deň je kvások pripravený. Na uchovanie odoberieme cca 100 g kvásku, do neho pridáme cca 25 g ražnej múky a 50 ml vlažnej vody. Premiešame a necháme 2 - 3 hodiny prekvasiť na teplom mieste. Potom kvások uchovávame v chladničke, kde nám vydrží asi 5 dní bez pridávania surovín. Na ďalšie uchovanie v chladničke je ho potrebné do 7 dní dokŕmiť: Kvások vyberieme z chladničky, pridáme do neho 1 lyžicu múky a 1 lyžicu vlažnej vody. Necháme ho 2-3 hodiny na teplom mieste podkysnúť a potom ho opäť uložíme do chladničky. Zvyšný kvások použijeme na pečenie chleba podľa individuálneho receptu. Návod na prípravu kváskového chleba (z uchovávaného kvásku): Kvások vyberieme z chladničky (približne 50-100 g). Pre ďalšie uchovanie: odoberieme 1 lyžicu kvásku, pridáme 1 lyžicu ražnej múky a 1 lyžicu vlažnej vody. Zmes premiešame a necháme na teplom mieste 2 - 3 hodiny podkysnúť. Potom kvások uložíme do chladničky na ďalšie používanie. Na prípravu chleba: Zvyšný kvások dáme do väčšej nádoby a primiešame 150 g ražnej múky a 150 ml vlažnej vody. Prikryjeme a necháme stáť 6-8 hodín pri 22 - 26 °C. Kvások by mal zväčšiť objem. Po nejakom čase by mal začať klesať. Keď sa objem kvásku zmenší a už ďalej neklesá, primiešame ďalších 200 g ražnej múky, 300 g pšeničnej hladkej múky a 320 ml vlažnej vody. Necháme pol hodiny podkysnúť. Potom do zmesi vmiesime 15 g soli, 4 g rasce a podľa chuti môžeme pridať aj semienka. Opäť necháme 2-3 hodiny podkysnúť na teplom mieste a potom pečieme v predhriatej rúre podľa už uvedeného postupu. Skladujte v suchu, nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Dávkovanie: 1 balenie na 0,5 kg múky.
  • Použitie: ako prísada na pečenie, pri príprave treného, krehkého, piškótového a perníkového cesta. Kypriaci prášok zmiešame s múkou a pridáme do cesta.
  • Použitie: ako prísada na pečenie, na dochucovanie kompótov, vareného vína, kávy, punčov, zmrzlín a na posýpanie koláčov.  
  • Použitie: ako prísada na pečenie, dochucovanie múčnikov, krémov, pudingov a na posýpanie koláčov.
Go to Top